|
SF team SF tim oaza, naučna fantastika
|
| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Sal Asteroid Surfer

|
Posted: Mon Oct 30, 2006 5:58 pm Post subject: Komercijalizacija naseg foruma |
|
|
Ovako.
Cinjenica jeste da smo postali maltene institucija, u smislu da ni na jednom domacem forumu ne postoji nesto slicno.
Cinjenica jeste da smo za popularizaciju sci fi-a u srbiji odradili mnogo, samom nasom koncepcijom.
Svaki laik moze pristupiti, bez ikakvog predznanja, koristeci gugl.
Znaci da smo "narodo otvoreni u cilju popularizacije SF-a"
Kviz na krsti je doprineo. i svako od nas ponaosob.
Nemislim ja na neki kesh, cisto da ovde pretresemo kome da se obratimo za reklamiranje i sponzorisanje (reklama, hostinga, itd...)
Primer:
Koliko puta smo spominjali Jelen pivo, koliko fotki istog ima....
Zar ne bi bio red da se Apatin kontaktira i ukaze na to? Sto da ne?
Mozda na iducim danima piva dobijemo svoj stand...?
Imaju oni garant svoje servere, pa neka nas host-uju....Ili plate hosting, uz njihove reklame?
To mi sada trenutno pada na um, iako nazirem jos mogucnosti komercijalizacije, koja ce itekako odjeknuti u javnosti.
Ajde da pricamo, pa da pocnemo mejlove slati..... _________________
powered by @SAL |
|
| Back to top |
|
 |
mgordan Jedi Council Member

Joined: 23 Aug 2006 Posts: 789 Location: Very Far Away from Anywhere Else
|
Posted: Mon Oct 30, 2006 6:16 pm Post subject: |
|
|
Stari, iskusni trgovac na djelu. Ima nešto u ovoj ideji, samo što sam ja slab trgovac koji teško koncipira takve stvari. Mislim da bi se tu moglo štošta uraditi, samo, moraćete mi reći kako. _________________
has spoken!
 |
|
| Back to top |
|
 |
Sal Asteroid Surfer

|
Posted: Mon Oct 30, 2006 6:32 pm Post subject: |
|
|
Pa lepo, Mr Mgordane.
Prvo idemo od sebe. Sta mi radimo i kome?
Odgovor.
Popularisemo sf kroz razne nacine, a usput gradimo prijateljske veze.
Podpitanje
Zasto bi to doticalo javnost
Odgovor
Zato sto u ovoj nasoj napacenoj zemlji ima mnogo nas, ljubitelja sf-a, koji iz raznih razloga ne zele da se ukljuce u neko udruzenje istomisljenika.
ZASTO?
Zato sto ta masa ljudi smatra da nisu dovoljno nacitani, ili dovoljno obrazovani, ili nemaju internet, i ako ga imaju kontaju "joj sta cu ja tamo, oni su zatvoreni krug, oslovljavaju se sa Mr, ili se znaju godinama ili kako ja tu sada da upadnem, a da se neisprovaljujem i sl"
Ja sam cisti primjer toga. Na jedvite jade sam zavrsio srednju, voleo citati sf od malih nogu, pre godinu uveo internet i vidi sad?
Mr Sal postao cenjeni clan jednog lepog udruzenja istomisljenika, od kojih je vecina obrazovanija i nacitanija od mene.
Taj moj primer treba da posluzi drugima da se malo trznu i ukljuce.....
KAKO?
Pa lepo, marketingom, kog nema kroz komercijalizaciju....
Zamisli samo jedan veliki reklamni pano, u velikom gradu, na 24h. sa nasom adresom foruma, uz dobar marketinski slogan.
Posete sajtu bi skocile za min 1000 posto, a registrovanih bi bilo jedno 50-tak....
To treba naravno platiti. Ali ne mi. Nasi sponzori.
KOJI SPONZORI
Svi oni koji se bave naukom (casopisi), svi entiteti koji se ovde spominju u cilju marketinga (Jelen),
sve napredne vaspitno-edukativne ustanove (razne drzavne ili vanvladine progresivne institucije, kao zeleni, vojna biblioteka, civilna biblioteka, psihjatrijske bolnice, zatvori, skole itd....)
Nemojte se smejati mojim idejama, ali samo kroz to mozemo formirati svest sf-a, kao orudje boljeg i naprednijeg cloveka.....
Ups, al ga ja preterah....    _________________
powered by @SAL |
|
| Back to top |
|
 |
Sal Asteroid Surfer

|
Posted: Mon Oct 30, 2006 6:35 pm Post subject: |
|
|
E, ovih zadnjih par recenica mog predhodnog posta mozete copy/pastirati u "Nase Bisere"...Mislim da im je mesto tamo...   _________________
powered by @SAL |
|
| Back to top |
|
 |
Кулиража član posade

|
Posted: Mon Oct 30, 2006 10:16 pm Post subject: |
|
|
Bravo Sal, bas nesto razmisljam ovih dana o tome, ali glupo mi je da nesto predlozim, a veoma malo mogu da doprinesem.
Sad me poterali kolokvijumi, jos malo ispiti, ni racunara ne vidjam kako treba (forum, filmovi, igre), osim sto crtam u EWBu i ganjam se po MatLabu.
Prvi kome bi trebali da se obratimo su izdavacke kuce.
Ja bih krenuo od Alnarija posto imaju lepih SF knjiga, a i nisu toliko veliki da bi digli nos.
Njihova reklama na nasem sajtu uz opise knjiga + nasa reklama na njihovom sajtu uz preporuku svakome ko kupi SF knjigu = nekoliko dobrih clanova.
Zatim sa istom tom (i ostalim kucama) dogovoriti da se organizuje neki nagradni kviz (u kojem imamo podebela iskustva), a ucesnici da budu novi clanovi ili jos bolje clanovi KDKa (Klub dobre knjige kod Alnarija). Postavljaci pitanja bi bili mi koji ne bismo uzeli udela (to cemo uraditi kasnije )
Pobednici bi dobijali neke knjizice od izdavaca i svi happy
To je ono sto bi trebao da bude pocetak.
A kasnije, u nekom cosetu, kao sto si pomenuo, stavimo oficijelno pivo SF tima - rogonja kapitalac i teraj.
Kasnije vec bi mogle i reklame i sve ostalo da dodje vremenom, a za to bi mi kao osnivaci trebali lepo i detaljno da sednemo i da se dogovorimo, da ne bi nesto prevideli. |
|
| Back to top |
|
 |
Miki 13991 Vitez Gondora

Joined: 21 Aug 2006 Posts: 202 Location: Уједињено Српско Краљевство
|
Posted: Mon Oct 30, 2006 10:40 pm Post subject: |
|
|
Ја ћу овде мудро ћутати, пошто немам појма око таквих ствари, али ако затреба помоћ ту сам )) Мислим да бисмо требали с Јеленом да почнемо. Поменуо се неколико хиљда пута у нашим разговорима )) А ово за Алнари-да ли би прихватили? Мислим, овај форум има мало чланова (( _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Miki 13991 Vitez Gondora

Joined: 21 Aug 2006 Posts: 202 Location: Уједињено Српско Краљевство
|
Posted: Mon Oct 30, 2006 10:44 pm Post subject: |
|
|
| Sal wrote: |
ZASTO?
Zato sto ta masa ljudi smatra da nisu dovoljno nacitani, ili dovoljno obrazovani, ili nemaju internet, i ako ga imaju kontaju "joj sta cu ja tamo, oni su zatvoreni krug, oslovljavaju se sa Mr, ili se znaju godinama ili kako ja tu sada da upadnem, a da se neisprovaljujem i sl" |
Или, "ма они су залуђеници"
Шалим се )) _________________
 |
|
| Back to top |
|
 |
Bufla Mesar

|
Posted: Mon Oct 30, 2006 11:30 pm Post subject: |
|
|
| Кулиража wrote: |
Kasnije vec bi mogle i reklame i sve ostalo da dodje vremenom, a za to bi mi kao osnivaci trebali lepo i detaljno da sednemo i da se dogovorimo, da ne bi nesto prevideli. |
samo bez suvise reklama, napustio sam par foruma zbog suvise reklama, toliko su usporili forum kao da nisam ni imao adsl  _________________ Blood, honour, loyalty....above all!
 |
|
| Back to top |
|
 |
Garwor Speed King

|
Posted: Tue Oct 31, 2006 1:30 pm Post subject: |
|
|
Ako je cilj komercijalizacije samo da se plati hosting, onda treba videti koliko to tacno kosta za godinu dana, ne verujem da je to velika cifra. To bi mogao da plati sam taj Alnari ili kako se vec zove, u zamenu za link ka njihovom sajtu. A mozemo i sami, svako po evro dva, 5 kolko ko moze, i eto para.
A jelenko bi mogao jos pre da plati, oni nece ni osetiti taj trosak. Uostalom, SF team popije godisnje jelenka za vise para nego sto kosta hosting! Mr Sal, sastavi jedno dobro pismo, salji u Apatin, nema sanse da odbiju! _________________ Be quick or be dead! |
|
| Back to top |
|
 |
dan555 Site Admin

|
Posted: Tue Oct 31, 2006 3:05 pm Post subject: |
|
|
Nije mi baš najjasnije zašto o ovome razmišljate.
Imamo samo 10-ak aktivnih članova i potpuno smo nezanimljivi za reklamiranje.
Forum nam je mali, bez mnogo sadržaja i trebaće još puno toga napraviti da se samo primaknemo velikim forumima. A čak ni ti veliki nisu posebno interesantni. Pogledajte i naše i ex-YU SF forume, nijedan nema preko hiljadu registrovanih članova. Uglavnom imaju ispod 500 reg. korisnika.
A evo kako izgleda lista trenutno prisutnih na forumu koji jeste zanimljiv. Uporedite ovo i naš rekord od čak 10 prisutnih.
| Back to top |
|
 |
Sal Asteroid Surfer

|
Posted: Tue Oct 31, 2006 4:57 pm Post subject: |
|
|
Ma nije samo hosting u pitanju, ebes to. Ciljam na reklamiranje van neta ovaj nas forum... _________________