SF team Forum Index SF team
SF tim oaza, naučna fantastika

FAQFAQ    SearchSearch    MemberlistMemberlist    UsergroupsUsergroups    fchat fChat  RegisterRegister  
  ProfileProfile    Log in to check your private messages Log in to check your private messages    Log in Log in 

Nova adresa
Goto page 1, 2  Next

Post new topic   Reply to topic    SF team Forum Index -> Obaveštenja, pitanja, predlozi, dogovori, pravila, FAQ
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dan555
Site Admin

PostPosted: Wed Nov 22, 2006 2:30 pm    Post subject: Nova adresa Reply with quote

Od subote 18.11. imamo svoj domen www.sftim.com na plaćenom hostingu.
Sada smo svoji na svome i možemo da formiramo forum kako želimo, što ovde nije moguće.

Ovaj forum na Forumeru nije radio više od 5 dana zbog kvara na serveru 16, na kom smo i mi. Na sreću, podaci nisu izgubljeni, pa ćemo moći da preselimo važne postove. To će trebati svako da uradi sa svojim postovima koje želi da prebaci u novi forum.

Kao što Gordan radi na svom forumu, pokušaću i ja da ovde pišem kako napredujem u formiranju novog foruma.

Na novoj adresu je već Salov sajt i probni forum koji će biti izbrisan kada u lokalu, na svom računaru, uspem da dodam sve što želim u forum. Tada ću najzad pustiti novi forum u koji ćemo preseliti odave ono što želimo.

Non refert quis sed, quid dicat.
Čoveče, pazi da ne ideš mali ispod zvezda!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
dan555
Site Admin

PostPosted: Wed Nov 22, 2006 3:18 pm    Post subject: Reply with quote

I-mejl sa obaveštenjem da je moja uplata hostinga primljena i da je domen registrovan dobio sam u subotu ujuto. Sat i po kasnije, posle čitanja oskudnog uputstva o kontrolnom panelu hostinga, praćenju tutorijala za instaliranje phpBB i malo lutanja oko otvaranja mySQL baze podataka, uspeo sam da upload-ujem i instaliram osnovni phpBB forum. Odmah sam dodao srpski jezik i par skinova. Podesio sam najosnovnije u Admin Panelu i to je onaj probni forum koji je sada na hostu.

Samostalno formiranje foruma mi je potpuno nepoznato. Snalazim se u HTML i CSS, a o PHP tek listam neku knjižicu. O Javi i ostalim stvarima koje se nalaze u phpBB ništa ne znam. Zato sve moram da tražim na netu.

Već sam imao sliku kako forum treba da izgleda i šta mi je važno da dodam.
Tek sada vidim koliko je Forumerov phpBB siromašan mogućnostima. Osnovnoj instalaciji phpBB-a dodali su samo jednostavan Quick Reply i Portal uz sva ostala ograničenja koja su nama, korisnicima, nametnuli.

Forumu se dodaju nove mogućnosti Modifikacijama (mod-ovi ili kako su se ranije zvali hack-ovi). Ovi modovi dodaju ili menjaju sam php kod foruma.
Neke je lako dodati za par minuta, a neki su komplikovani i trebaju sati da se odrade upisivanjem izmena u kod. Problem je što se neki modovi "sudare" pa naprave štetu u funkcionisanju foruma. Što se više modova stavi i što oni dublje ulaze u kod foruma, to je veća mogućnost da se sudare.

Da bih se koliko-toliko osigurao od grešaka u modovima, odlučio sam da ih uzimam samo sa zvaničnog foruma za podršku pphpBB-a.

Spisak mojih želja je bio otprilike ovakav:
Quick Reply sa smajlijima
Podforumi
Attachment
Portal sa što više mogućnosti
Indikator u svakom postu ko je on-line, kao na Krsti
Razne boje za korisničke grupe
Više BBCode tagova
Nagrade (dodatni rangovi) sa ikonicama ispod avatara
Mogućnost spajanja tema
...i još po nešto...

Odmah po podizanju foruma, krenuo sam da pregledam modove na phpBB forumu. Ima ih mnooogo i problem je što je za skoro svaki napisano na stotine postova, a za najvažnije i nekoliko stotina strana. Takođe, nisu svi za ovu najnoviju verziju phpBB-a, pa i tu treba biti oprezan.

Prva dva dana bio sam jednostavno izgubljen ogromnom količinom novih stvari sa kojim se susrećem prvi put.
Recimo, nisam čak ni znao kako se čita lista modifikacije i šta treba uraditi da se primeni. Ali, gledajući sve to, pronašao sam i par jednostavnih paketa programa koji omogućavaju laku proveru foruma lokalno, a postoji i program koji sam instalira manje modove. Problem je što taj program ne radi uvek kako treba, pa mod može da zabrlja forum.

Prvo sam ubacio Quick Reply, koji odlično radi na subSilver skinu, ali nema ga uopšte na drugim skinovima. Naravno, odgovor sam potražio u phpBB forumu i našao da autor moda koristi samo taj osnovni skin i da mu ne treba drugi. Rolling Eyes
Svaki put kada tražim odgovor na neki problem na koji naiđem, a to je stalno, izgubim mnogo vremena na pretragu i buljenje u ekran.

Odustao sam od tog moda, a pošto sam usput video mod za podforume bacio sam se na njega. To je najobimniji mod, koji u potpunosti menja osnovni kod foruma, komplikovano je i dugotrajno instaliranje. Prvi dan sam ga delimično uspeo da instaliram, radio je na subSilveru, ali forum je padao na svakom drugom skinu. Ceo dan sam pokušavao da nađem rešenje i uveče već mislio da potražima drugi mod. Sutradan sam opet pregledao phpbb forum i najzad našao rešenje, uspešno (uz samo 3 prijavljene greške) sam ga instalirao i ubacio odgovarajuće skinove.
Zatim sam morao da potražim uputstvo za korišćenje AP-a, jer ga je mod potpuno promenio.
Uz ovaj mod dolaze i druge korisne stvari, recimo, link za najnoviju temu u nekom forumu, natpis "juče" i "danas" uz datum postovanja najnovije poruke.

Sada pokušavam da rešim problem prebacivanja na UTF 8, pronalaženje bekap baze podataka, koji je u novom AP-u nestao i pronalaženje bilo kakvog Quick Reply, koji bi radio sa ovim modom. Za ovo poslednje morao sam i da po prvi put pitam u phpBB forumu.

Back to top
dan555
Site Admin

PostPosted: Sun Nov 26, 2006 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

Moje pitanje stajalo je dva dana bez odgovora, pa sam, teška srca, odlučio da odustanem od ovog moda (CH) i da probam sa drugim, jednostavnim, modom koji dodaje samo jedan nivo podforuma. To znači i da ću imati samo jedan skin, subSilver. Kod njega mi najviše smeta ona grupa linkova u gornjem desnom uglu svake strane, pa sam probao da ih prebacim u jednu liniju. Ali, treba prvo naći u kom od mnogih fajlova se to radi. Na kraju, uspeo sam i to da uradim, sada mogu i sam skin da menjam i dodajem nove boje, to je već podnošljivo.

Krećem sa tim drugim modom i podforumi lepo rade, ubacujem i Brzi odgovor i on, ne samo što radi, nego ima i smajlije i BBkod.

Moje pitanje je prešlo na drugu stranu, pa ga ponavljam i opet molim za pomoć, za svaki slučaj. Ovaj put, jedan od autora CH moda mi odgovara i upućuje me na svoj forum. Tamo nalazim ne samo Brzi odgovor za CH mod, već i neke druge korisne stvari.

Šta sada? Odlučujem da idem paralelno, sa obe mogućnosti. To znači da će mi trebati više vremena, ali nekako je sigurnije, ako jedan ne proradi, valjda će drugi.

Vraćam se na CH mod i ubacujem taj Brzi odgovor, jednostavan je ali radi. Čitam celu temu o njemu i nalazim dodatak modu, koji dodaje i smajlije, sada je sve OK. Proveravam u brauzerima, FF i IE su OK, ali Opera pokazuje smajlije ispod Brzog odgovora, a ni u jednom nema strelice za otvaranje/zatvaranje smajlija. Pišem poruku u forumu autora, ali dok sam napravio sliku, pa je postavio na net, istekla mi sesija, moram da se registrujem na forum. Sat kasnije napisao sam tu poruku, još nema odgovora.

Svejedno, i ovako je sasvim upotrebljivo, pa odlučujem da poradim na sledećoj važnoj stavci - Portal. Probam da dodam najbolji koji sam našao, ali CH mod toliko je promenio phpBB, da ga taj portal uopšte ne vidi.
Vraćam se na CH demo forum i tražim bilo kakav portal, prilagođen ovom modu. Nalazim jednostavan, isti kao ovde na Forumeru. Ubacujem ga ručno i sve radi, ali ubacio je one prozore sa linkovima sa leve strane portala na sve strane foruma, zauzimajući mnogo prostora. To mi se nikako ne dopada, pišem poruku sa molbom da mi autor moda kaže kako da ih odstranim, odgovora još nema.
Probao sam i sam, uspeo sam delimično; uklonio sam te prozore, ali telo foruma je neznatno manje i nema opcije "označi sve foruma kao pročitane" , a nema ni linkova između foruma, što ne smeta previše. Moram da čekam na odgovor.

Nastavljam, dodajem, opet ručno, tako je sigurnije a i upoznaću makar malo strukturu phpBB-a, mod za on/off line koji dodaje indikator ko je prisutan na forumu u svaku poruku. Nije komplikovano i uspešno je odrađeno, radi.

Već je kasna noć, ali uglavnom sam zadovoljan napretkom, pa odlučujem da dodam još mod koji stavlja zastavice zemalja ispod avatara. Ali, toliko mi se već spava, da se moram rasanjivati pre svakog klika. Ipak, uspevam da završim, pravim bekap na brzinu i bacam se na trosed, previše sam pospan da razmeštam krevet.

Jutros proveravam šta sam uradio i vidim da nema datuma pored oznaka Juče/Danas, ostali datumi uz starije poruke su u redu.
S obzirom da pravim bekap posle svakog moda, idem unazad, ali SQL neće da ubaci bekap baze. Probam sa drugim, novijim bekapom baze, uspeva, ali ni on nema datume. Očito je da sam noćas nešto zabrljao.

I kako dalje? Mislim da ću sve ispočetka. Prvo brisanje svega, pa otvaranje dva foruma, jedan sa CH modom, a drugi sa jednostavnim podforumima. Pa Jovo-nanovo, svaki mod u oba forumu ručno da ubacujem.

Alzo, dakle, trebaće mi još više vremena, ali ipak sada barem znam šta radi uz koji mod.

Molim za još vašeg strpljenja.
Hvala.

Back to top
Кулиража
član posade

PostPosted: Sun Nov 26, 2006 4:32 pm    Post subject: Reply with quote

Ne znam odakle ti toliko vremena i volje za sve to, ali svaka ti cast na ulozenom trudu.
Back to top
dan555
Site Admin

PostPosted: Sun Nov 26, 2006 5:16 pm    Post subject: Reply with quote

Dugo si odsustvovao, pa ti je promaklo da sam nezaposlen. Vremena barem imam, mada, uvek ima nekih obaveza.

Back to top
Garwor
Speed King

PostPosted: Sun Nov 26, 2006 6:38 pm    Post subject: Reply with quote

Dan, covece, kad bih ja svom sefu napisao ovakav dnevni izvestaj, dobio bih otkaz odmah! Very Happy

Pitaj brate za pomoc, posalji parce koda, mozda zajedno provalimo nesto.
dan555
Site Admin

PostPosted: Sun Nov 26, 2006 7:04 pm    Post subject: Reply with quote

E pa, ti si profesionalac, obrazovan baš za to što radiš, a ja sam novajlija u svemu ovome i niko me ne plaća, čista zabava.

Eh, da je samo parče koda. Sad

Ma i za to sa vremenom pitao sam malopre na phpBB forumu.
U stvari, mislim da je problem u fajlovima sa srpskim, pošto se vreme pokazuje kada je podešeno na engleski, ali ne znam kakve veze to ima.
Sačekaću odgovor.

Back to top
dan555
Site Admin

PostPosted: Fri Dec 01, 2006 4:29 pm    Post subject: Reply with quote

Izveštaj.
Utrpao sam u forum modove koje sam našao, neke sam malo i prepravio da se bolje uklope.
Prilagodio sam ukupno 8 skinova modovima, što je mnooogo dosadan posao, ali samo jedan skin ima prevedene dugmiće, a ni jedan nema prevedene modove. To me čeka da uradim kasnije. Treba i logoe za svaki skin napraviti.

Odustao sam od atačmenta, umesto njega dodao sam direktne linkove ka PostImage, ImageShack i SendMeFile.
Ništa ni od proširenja BBKoda, ima samo par prilagođenih CH modu, a nisu baš korisni mnogo.
Nema ni moda za nagrade i više rangova, odnosno ima, ali ne izgleda mi lepo.
Nisam dodao ni razne boje korisničkim grupama. Gledao sam forume koji to imaju i previše je šareno.

Sve u svemu, mislim da sam dodao šta sam mogao i sada treba da smislim kako da sve u paketu prebacim na sajt. Treba da promenim bazu podataka i podesim setovanja novog foruma.
Nadam se da ću to uspeti u sledećih nekoliko dana.
Forum će biti još nedorađen, ali samo vizuelno, to ću postepeno raditi.

Samo još jedan problem treba da rešim, da prebacim podrazumevani kodni raspored na utf 8.

Još samo malo strpljenja.

Back to top
dan555
Site Admin

PostPosted: Sat Dec 02, 2006 2:22 pm    Post subject: Reply with quote

POMAGAJTE

Kako da prebacim dokumente na našoj latinici (windows-1250) i ćirilici (windows-1251) u utf-8? Probao sam Vordom, ali nije uspelo. Sačuvam kao plain text utf-8, ali kada promenim ekstenziju u .php opet je iso-8859-1. Evil or Very Mad

Inače, prebacivanje phpBB2 u utf-8 je izgleda toliko tvrd orah da na njihovom forumu ne postoji tačno uputstvo kako se to radi. Mnoge muči ovo, ali njihova pitanja stoje na forumu bez odgovora. Postoji jedno uputstvo, ali i u njemu piše da nisu svi problemi rešeni.

Znam da je ovo moguće, video sam neke naše forume sa utf-8 (doduše, ne znam kako im rade mejlovi, tu je često problem), ali kako?

Ako ne uspem, biće samo naša latinica i engleski, ali ovo neće valjati zbog eventualnog prelaska na phpBB3, koji će biti, nadam se, na utf-8.

Eto, taman se ponadam da je kraj blizu, a ono iskrsne novi problem.
Evil or Very Mad

Back to top
Sal
Asteroid Surfer

PostPosted: Sat Dec 02, 2006 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

Ja neznam.....